The SuperMak Wonderland

You are now entering SuperMak's teritorry..This Blog only share about common things of me, my family, life and anything about LIFE! I blog for GENERAL things in life..so dont ask why my blog doesn't have a theme :)
Those who like to read it..please welcome to share your ideas or story, SuperMak will love to have it! Those hate it, kindly leave this page right away...muahahaha...no offences
Thanx for visiting sweeties! ^_^

Monday, 17 December 2012

FEEDING A BABY


Feeding time always being a hard time nowadays especially for new mommy like me kan..uhuk! TV ad is so misleading..who said feeding a baby or infant is easy? For me, its disaster hokkay~ My baby is 8 months old, and she's becoming increasingly difficult to feed these days. My Zara Delisha ni is really hard to be feed. I'm starting to give her solid food since 5months old.. Memula tu macam ok..started with baby cereal and dia makan abis 1 mangkuk kecik baby tu. But after dia demam teruk and kena measels..dah jadi tak lalu makan. Minum susu jela. Teringat lagi dulu masa mula2 ajar dia makan, senang ajer ok. Kita kasik dia ngap, kita kasik dia ngap... Tapi sekarang, O'em gee..susahhh giler. Everytime Mom sua sudu aje kt mulut dia, di katup rapatnya mulut tu. Tak pon dia tolak2nye sudu dengam lidah and tangan. Then bila Mom berjaya masukkan
makanan dalam mulut dia, mula la wat muka loya tu..adoiiya~

I've tried so many types of baby food..cereal la..fruits and vege puree la..biscuits la..semua dia xnak makan.
Mix and match pon dia tak suka.. 2 days ago, Mom buat puree carrot campur dengan brocoli..dia makan 2 sudu je. Mom bukan ape, takut dia jadi picky eater je nanti..itu tak nak ini tak nak.

Sometimes, Mom terpikir, salah kasi food ke? Sesuai ke food tu ngan age dia? Parents, especially first-time ones, often look for specific rules about what to feed their baby and how much to give them at every stage of their first year of life. I did research on baby solid food and nothing wrong with what Mom's doing and feeding her now. Ikut baby chart ape..

Baru tadi mom ada terjumpa info ni dekat majalah ape ntah tadi (lupa nak tgk cover) main belek je..
Dalam 1 article tu dia citer:
1)Makanan bayi jangan di bubuh garam, gula dan madu...
2)Waktu makan jangan bagi anak tengok tv.
3)Kalau anak dah start nak nangis, berhenti bagi dia makan. Kalau tak nanti dia fobia.
4)Jangan terlalu memaksa anak makan
5)Jangan bagi anak makan jajan atau makanan yang tak berkhasiat

Hurm... so far Mom x pernah lagi masak food utk Zara letak garam or gula.. TV lak, Zara mmg jarang
tgk TV..so kalo sedang bagi dia makan pon mmg dia x toleh langsung kt TV. Agaknye yang no 3 and 4 tu kot kena ngan kes Mom ni..huhuuha ahhaha..kadang2 bila dia susah sgt nak makan, Mom mmg paksa dia.
Bukak jugak mulut dia nk suap makanan smpai nangis2 cikZara dibuatnye muhhahaha. Now baru tau, tak boleh wat camtu...herm takut gak kalo dia jadi Fobia nti Mom n Pa jugak susah.

It can be difficult to interpret all the signals a baby is sending out. Ya Allah...what I'm suppose to do. Food will make my baby grow. Tapi kalo dia tak nak makan, mcm mana nak cepat besar...

All children need love, cuddles, care, rest and good food – so they can feel comfortable and happy. For my baby sake, Mom will never ever give up of trying. Buat selagi boleh usaha selagi mampu..sape tak x sayang anak oiii~ :)

OOT:
Ni dia budak susah nk kasi makan huhu..however, Mom will always luv u dear..

Nota Kaki: Hari ni nak cuba menu lain pulak la dari biasa.. mashed pumpkin + banana. Hope she will like it.

Sunday, 16 December 2012

Mom's Homemade Cheezy wedges Sauce


Halo Sunday.... petang2 ahad yang indah ni buat ape mommies? Ape menu minum petang harini ni? Ahaks! Mom and family had Cheezy wedges this evening...yummy! Makanan penyumbang kolestrol ni tapi lazatnye ya ampun..ehehhe Kalo g KFC mmg suka sgt la oder menda nih. Mom da banyak da dengar dr kwn2 yg cheezy wedges ni ada org jual..instant punya..mcm powder gitu balik bancuh ngan air. Bulan lepas, member Mom (member husband gak coz 1 uni, 1 class kihkih) ckp dia de jual cheese powder ni nama dia Jalapeno. Mr.Hubby terasa nak try, terus la order dari dia. Yela Mom pon nk try beli satu, mana tau kot-kot rasa tak sama ngan kepsi punya/best ke tak... Bila da cuba tu, memang sama la... wallawehh... Combination mayonis & cheezy sauce tu mmg serupa dengan cheezy wedges Kepsi punye. Pastu ntah macam mana dimana bagaimana kenapa, Mom rasa terdetik dihati nk cuba buat sendiri..mana la tau kan menjadi. So, godek2 la tenet cari resepi kot2 ada..hurm mmg la ada tp sume yg mat saleh punya..kang kalo buat nmpk western sgt. So mom ubah2 la skit ikut citarasa lidah melayu ahaks!

Dengan semangatnye Mom pegi le beli pape yg patut kt HERO Bdr Permaisuri..15minit je ngn umah (wedges tu bli yg instant je senang ahhaha). Kalo anda yg rajin tu leh la beli potato, hiris then goreng letak putih telur salut tepung serba guna (mom pakai yg adabi tu je).

Bahan2nya:
500ml susu UHT ( Mom pakai HL @ dutchlady)
Setengah buku butter
12 keping cheddar cheese
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu kecil serbuk pati ayam
lada sulah, lada hitam, perasa & pewarna kuning secukupnya

Cara-caranya:
Cairkan butter di atas api kecil menggunakan non sticky pan
Masukkan susu dan tepung gandum. Kacau sampai tidak berketul.
Masukkan cheese, pati ayam, lada sulah, lada hitam dan pewarna. Kacau sampai likat.
Kalau agak-agak pekat sangat, tambahlah air sikit. Apabila mendidih, tutup api.

Untuk garnishing, Mom letak daun bawang (sepatutnya parsley) & tabur white pepper.
Tadaaaa! Dah siap..terus la siramkan dia di atas kepingan potato yg menggiurkan! Mom suka lapiskan dengan mayonis, veryy yummy u alls! Sebijik macam yg KFC punye x hahahaa. Sory ler x sempat nak snap masa prepare sauce tu..tup2 da siap baru teringat nak snap pic hahaha..layan ajela..few months later, Zara pon da boleh makan cheezy wedges with home made sauce ni :)



Nota Kaki: Mom suka makan cheezy wedges ni as minum petang..di minum bersama teh o panas hokkay.. xpayah la milo ke neskepi bagai..nanti bertambah muak aje ;P


Ok mommy, make your own Yummy Cheesey Wedges today! Selamat Mencuba! ^_^

Saturday, 15 December 2012

Christmas Exchange Gift



It's become quite a trend recently, even among grown-ups, to exchange Christmas wish lists. Well, for Muslim memang la we all tak sambut kan..tapi tak salah kot if we just want to show our respect to other's custom celebration. Since yesterday office Mom semakin galak wat preparation... Office dah penuh ngn pokok2 christmas..stokin besar tergantung kt pintu opis..hahaha semangat tol.. Nak wat canne, our big boss Mat saleh..

All department i think have made their preparation and party kot..for my team..we all sudah ade agenda sendiri. Our bos, Maria came out with an idea yesterday - Christmas Exchange Gift and throw the party!~
All of us have to prepare a gift, and the value must worth around RM30++.. ok what..bukanya RM300 ke hape kan.. saje untuk suka2..ahaks! Mom mcm malas nk amik peduli sgt, then Maria beriya suruh cabut undi which is to whom should our prepared gift goes to...herm.. So we all pon cabut la undi and tengok nama sape kite kena bagi gift tu.. Each of us kena buat 1 wishlist then lekatkan dekat pokok christmas. So, kena la prepare hadiah mengikut whislist org yg kita dapat tu.

Hurm but the thing is, Mom masih tak tau la nak ape untuk christmas ni..wahahahah. Ada yg mintak new phone casing la..new handbag la..angpow RM50 la..groceries la..diapers Mami poko size M pon ada hahahaha siyes kelaka.

Well, When your friends or your partner are desperate as of what to give you, and you just happen to need a few nice things, make a list of all of them with a sweet note that says: it's up to you what to pick! I'm so happy that you care!


Malasnye nak pikir.. Mom rasa nk request Storybook pillow la leh bagi Zara muahahhaa~Jimat kos. Ok ape.. :p

RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARI


Erk..asam pedas lagi...! Rasanya minggu ni dah 3 kali kot masak asam pedas..huhuuh ni sume gara2 member opis Mom la ntah camana dia terrsuka plak asam pedas ikan pari ni..al-kisahnya mom saje bwk ke opis sbb ada lauk lebih masak tghari..xsangka plak Makcik Dhiana ni suka sgt la asam pedas ni hahaha baru sekali cuba trus mintak resepi..chewah! riak tuh. Ishh xdela...mom gurau jer k. Resepi ni khas buat M.cik Dhiana Arini a.k.a mommy nya ZADA...hhuhuh ko da byk kali mintak aku lupa nk kasi ehehhe..so alang2 ku update la kt blog ni. Mom tau..mommies outhere ada yg lagi terer kut masak asam pedas ni..ehhehe

Senang je..cara Mom ni campak2 aje..masak ni pon sempat lg main pondok2 ngn zara huhu. Actually Mom takde sukatan nak masak asam pedas nie...selalu main campak2 hentam je.haha.Tapi ni Mom dah agak2 la sebab da selalu masak kan..

Ok Bahan²nya: (ni mom dah ubah untuk 3-4 org mkn):
1 ekor ikan pari - saiz sederhana
25 tangkai cili kering
3 tangkai cili padi (x nak letak pon xpe..ni kalo yg nk pedas la)
1 biji bawang besar @ 8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
2 cm belacan
3-4 batang bunga kantan - belah 2 setiap satu
secekak daun kesum
2 btg bendi kalo sesapa suka, tp mom x suka hehe (certain org letak terung)
segenggam asam jawa
1 - 1.5 liter air - bergantung pada tahap kepekatan yang diingini
garam secukup rasa
gula secukup rasa


Cara²
1. Blend cili kering, cili api, bawang besar @ bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, dan belacan dengan sedikit air. ketepikan.
2.tumis bahan yang telah di blend tadi hingga garing.
3.masukkan ikan pari yang telah dipotong dan dibersihkan terlebih dahulu.. kacau seketika
4.Ramas asam jawa dengan semangkuk air hingga menjadi pes. Tak payah la ambil bijinya tu.
curah kedalam periuk tadi.Terpulang kt korang kalo rasa nk masam lagi letak lebih skit
5. masukan air yang selebihnya, kacau rata.
6. bila dah agak2 nak empuk ikan tu, masaukkan daun kesum dan bunga kantan.Certain org letak tomato tp mom xletak. kacau lagi.
7. perasakan dengan garam dan gula. rasa apa yang kurang dan tambah apa yang patut. Kalo yg suka masin tu lebihkan la..termasuk la mom kan :p. Biarkan reneh sekejap then leh angkat. Siap untuk dihidang..selamat mencuba!~


Nota kaki: Mommy suka mkn asam pedas ikan pari ni bersama nasi putih panas2, ngan ikan kering @ ikan masin, beserta ulam kacang botol and tak lupa telur dadar! ^__^

RESEPI POTATO SALAD


Hurm...eventhough i'm not so in love with salad, tapi potato salad ni leh layan la utk melengkapkan nutrisi harian bagi bukan pemakan sayur spt Mom ni kan..ahaks! Actually, this is my 3rd attemps, so far mcm sedap sbb lepas ni rasa nk buat lagi..muahahaha (sory ler perasan skit, gurau2 tuk ala2 ajinamoto :P) Resepi ni saje Mom kongsikan kat sini..sbb ade few friends yg tnya cane cara Mom wat potato salad.

So, cara Mom senang aje..rasanya kalo wat ni x smpai stgh jam pon da leh siap..tolak masa tunggu utk sejuk lam peti ais la kan..kihkih

Bahan-bahan :
6 biji kentang
2-3 sudu besar mayo (mom suke letak mayo lebih sbb suka creamylebih kan)
1 sudu besar lemon juice
1 sudu besar air (kalo yg x suka sgt rs lemon tu leh letak air lebih skit)
4 genggam daun bawang
1 sudu Serbuk pati ayam & perasa
3 biji telor ayam

Cara-cara :
Potato or Kentang dipotong kiub (saiz lebih kurang macam sebiji pemadam bdk2 skola)
Didihkan bersama dengan garam. Tos. Sementara tu leh rebus telor and potong 4 setelah masak.

Utk Dressing:
Dalam mangkuk yang lain, campurkan mayo, lemon juice, air, serbuk pati ayam, & perasa sehingga sebati.
Gaul kentang yang sudah ditos dengan dressing dan daun bawang. Letakkan telur rebus tadi.
Simpan dalam peti sejuk untuk beberapa jam.
Voila! Siap..urlpppp kecur aiur liur lak tetiba.


Nota kaki: Sedap dimakan begitu saja...sesuai tuk diet ni. But for Mom, mom suka mkn salad ni dgn sosej goreng and lettuce..haaa western skit ;p

Selamat mencuba... ^_^

Monday, 10 December 2012

WOMAN AND HAIR LOSS: How I cope with it?


Losing your hair as a woman, especially if you're young or at a vulnerable time in your life, can be a catastrophic experience. Hair loss can affect your sensuality and how you perceive yourself. There are usually emotional trials and tribulations when it happens. How scary to think that it can lead to loss of self-confidence and heightened self-consciousness.

Well mommies out there, how well you cope with looking at yourself in the mirror depends on your coping strategies, personality, self-esteem and the support around you? I'm started loosing my hair after gave birth. It become worse day by day sampai kan dah ada bald spot on the left head side. I've tried to use so many type and brand of shampoo or hair treatment but it not much help. Mr.Husband ask me to accept it as it is a common thing for a new mom. But i don't think so.  It's not easy, but try to come to terms with your hair loss.

Sampai la suatu hari..(chewah).. Mommy ada terbaca iklan D'Herbs about their health drinks. Namanya Jus Perawan. Its contains 9 herbs (Kacip Fatimah, Manjakani, Pueraria Mirifica, Acai Berry, Kurma, Madu, Roselle, Delima and Kolagen). Those herbs can help to maintain your hormone.,repair your skin, hair and nails. Alhamdulillah..so far mommy puas hati. Sangat membantu walaupun not 100% recover kan..at least ada improvement.. So happy..and just tu xde la mahal pon RM35 je sebotol abbout 170ml.. Thank you D'Herbs (sory bkn nk promote product D'herbs cuma nk share experience ehhehe ;P)


Ok. Sekian~

Sunday, 9 December 2012

Zara Delisha dah tumbuh Gigi!


Salam mommies...I'm here to share about theething..berketepatan dengan tajuk entry muahahaha. A baby’s first teeth (known as milk or deciduous teeth) usually develop while the child is growing in the womb.In most babies, these teeth start to emerge through the gums when they are around six months old. This process is known as teething. Most babies start teething at around six months. However, all babies are different and the timing of teething varies. Some babies are born with their first teeth. Others start teething before they are four months old, and some after 12 months. Early teething should not cause a child any problems, unless it affects their feeding.

My lil Princess Zara Delisha dah tumbuh gigi! She's now almost 8months..noticed on lastweek la time dia kusyuk duk gigit plastik pampers dia (yg baru ok, pampers x pakai lagi haha) tengok2 ada kesan gigitan kt plastik tu. Cam pelik, mommy usha tengok mulut dia..haaa amik kau, da ade gigi taring dua batang. A bit weird la kan selalunya baby akan tumbuh gigi bawah dulu tp dia gigi atas..taring lak tu hahaha. Then a few days ago, check2 tengok gigi bawah pulak dah tumbuh. Even bottom front teeth (incisors) dia not so clear tapi leh nampak la dua batang cute tu..some more bila dia gigit kita dah rasa sakit tau haha.

Lately ni dia selalu demam2..My MIL said coz nak tumbuh gigi..air liur meleleh-leleh je...pity her..loose appetite muka macam lapar tapi bila bagi makan dia tak mau mungkin sebab tak selesa kot.. yang dia suka menempel kat ibu dia je kalau boleh 24 jam pastu merengekkk nak dokong je..ngan papanya pon dah x mau hahaha.

And that's Zara- crying for mommy's sympathy. Anda boleh nampak tak gigi dia 2 batang kt bawah tu? Haha Main pon xsyok kalo sakit gigi kot kan ;p

Well Mommies, some teeth grow with no pain or discomfort at all. At other times you may notice that the gum is sore and red where the tooth is coming through, or that one cheek is flushed. Your baby may dribble, gnaw and chew a lot, or just be fretful.

Apa ye yang mommies kat luar buat bila anak dah start demam bila nak tumbuh gigi? Atau ada petua2 lain hilangkan kesakitan baby?.. Setakat ni saya just bagi ubat demam yang klinik bagi je, that one for fast way la. But mommy ada jugak do some readings on teething tips. There are several ways you can help make teething easier for your baby. Every child is different, and you may have to try several different things until you find something that works for your baby.

For Zara, mommy bagi dia gigit theether or teething rings. Some teething rings can be cooled first in the fridge, which may help to soothe our baby's gums. For other tips, try to give your baby healthy things such as raw fruits or vegetable.Always stay close in case they choke. Mommy ada gak bagi Zara Milna biscuit and bread stick for babies but seems, she hate it.

Lastly, comforting or playing with your baby. Its work on my lil Zara coz sometimes distract her from
the pain in her gums. Your baby may be feeling too irritable or restless to play, but at other times, it may be a good way of getting them to concentrate on something other than their teething pain. Trust me~ Hehehe


OOT:
Ops~ malam ni Malaysia vs Thailand -  Piala AFF suzuki. Tgh syok duk blogging, Mr.Husband update result seri..ahhaha ok la daripada kalah kan.. Adios!~

Why Do I Love To EAT?

Hallo peeps!

Waa..da lama rasanya x update blog nih. Busy ke benda tah..pheww..well, everybody love to Eat kan..ehhehe Nape tetiba mommy post psl makan lak ni..ouh. Saje je..sbb nafsu makan skrg ni menggila..and Yes, sangat takut memikirkannya..tapi......Ada Aku Kesah..hikhikhi

Well, why do some people love to eat and others don't? It's all about emotions. Loving to eat is a connection with some sort of emotion - whether it be bad or good. For example, I love to eat at restaurants but I love my own cooking as well. It just, I'm bored to cook and have no idea about new menu recently.I also had great experiences with my family at restaurants - it was the only time we spent together, all three of us. It was always positive, so eating at restaurants reminds me of that happiness.Some people eat to soothe their sadness, some people eat to get fat so people will stay away... there are a ton of reasons people love, or hate, to eat, and it's always very personal. But for mommy..sekali sekala makan kat luar boleh eratkan hubungan kekeluargaan ye tak..tambah2 keluarga kecil kami..

Bercakap pasal makan, yesterday we went to Tesco Cheras to buy some groceries..as usual, Mr.husband dah lapar sebab keluar tengahari..but mommy still full sbb before keluar tadi dah santap sandwich. Argh x kisah tu semua..janji makan, so mommy makan la lagi. We all singgah la kt Pak Hailam Kopitiam.. I've ordered  curry noodles for him and Kue Tiaw fried beef for me..Mr.husband geleng kepala je tapi x marah..makan la selagi ada selera katanye..ahaks..x kisah kot kalocik wifey dia kembang menguntum ;p

Curry noodles Mr.husband dah habis dulu before sempat mommy snap pic mangkuk dia hahhaha...

Well, the food was very nice! I'm come here again for sure..maybe leh ajar cikZara makan pau ayam dia nanti ahahha maklom le siMontel ni kan da start makan makanan pejal..hiks~



Friday, 16 November 2012

Zara got Special Gift!


A couple weeks a go, Zara got a special valuable pecious gift from her aunties. Mommy and papa a bit shock actually coz never expect that they will gift Zara such a expensive luxary present to show their gratitude for a newborn. Well of cos la kan..all the makciks are my closest and best freind ever! Thank you Aunty Mimie, Effa, Elina,Chop, Lina, Hawa and K.Pijot! Zara like it mommy love it! heheheheh...You all are such a great aunty or mama to our Lil Zara..

That wondefull moment will always remain in my "memory book". Its felt like yesterday, we gather after our last graduation. Glad that you all sukakan my spaghetti bolognesse..hahahah! Dont know when will we gather like this..yela coz everyone busy dengan life masing2...ape pun..kita adalah GENG LONGKANG yg paling best! hehehe..rindunye longkang and keropok lekor p.cik tu Paling dirindui ialah mesin basuh yg letak coin RM1 lama tu hahahah

Here are some pics from Chop's camera I guess..




Spread the LOVES! Peace yown~

Tuesday, 13 November 2012

REFRESHING!



Salam...

Pheww...its been almost 3 weeks after my last mumbling hahaha.Phone kadang2 tingtong..internet
connection plak ikut mood dia so susah mommy nk update blog..plus zara asyik bg mommy headache je sejak dapat "kaki" ni...dia dah start tour 1 rumah dah ngan walker dia.sume benda nak d langgar nye..Some more..office work yg xpernah habis tu make me sick day by day..urghhhhh! I wasn't complaining. I just want to share with you guys the ups and downs in my life! Work on IT field..lebih2 lagi system based mmg hectic la. SAP nowadays has bigger flow that required you to put more effort dari segi masa la..it is like your shift would never end! I wonder how others can balance their work and family, smart enough to find a quality time to spend with..well thats why they called themself SUPERMOM i guess coz they are smart on it. I wasn't complaining..it just cant help my self to depress on it. Well I chose to be in this field, so yeah I just got to move with the flow and beat it! Not a problem.I'm a supermak to ZaraDelisha, superwife to Zaidi Aziz..so should not be a problem to be me. haha!! Hope so.

But believe me, the only reason I blog is to share my thoughts and experience.


OOT (Out Of TOpic)

Here are the latest activiies of my ZD:



Sign out~

Saturday, 27 October 2012

Rahsia Perfume


Holla!

Selamat Hari Raya Aidil adha. Raya kt KL ni xdela meriah sgt..yg bestnye jln lengang. Today tips ialah psl perfume. I ni sgt gile kan perfume actualy. So agak excited la skit cite psl perfume ni hehe. Yesterday I went to Mid Valley. Alone. Shopping raya but more to Zara's stuff. Time nak balik tu ade amoi tu tahan I tuk cuba perfume. Hurm disebabkan masih awal, so I stop by la kejap. Best jugeks! CUba korang teka mommy beli ke idah perfume tu? Ahaks!! Itu x penting, yg penting mommy nk share some interesting tips pasal perfume ni. Some of you maybe know it already. Well, its ok.. Sharing is caring kan.
Always be my favorite ...ngehngehngeh..kotak lama lum bukak da tmbh baru ;p

Tips untuk membezakan perfume tiruan and original. Sebenarnya yang ajar I ni ialah seorang promoter di kaunter perfume mana ntah. Lupa sudah sebab it was a long time ago. Terima kasih kepada insan tersebut kerana telah menyampaikan ilmu yang berguna. Thought that I'd share so you guys won't get cheated by any unauthorized perfume dealer in future.

Mari bereksperimen bersama Mommynye Zara =)

1. Ambil botol perfume
2. Terbalikkan botol itu (Turn the bottle upside down)
3. Goncang laju-laju (Shake it)
4. Nanti akan keluar buih (Bubble will appear)
5. Apabila buih sudah keluar, lihat pula masa yang diambil untuk buih tersebut hilang.

Hypothesis : Semakin cepat buih hilang daripada pandangan mata anda, semakin tiruan perfume itu.

Penjelasan : Buih cepat hilang kerana ratio kandungan solute dan solution di dalam perfume itu adalah sangat berbeda. Dalam erti kata lain, perfume itu banyak di campur air. Kerana itu, ia dipanggil tiruan kerana ia cair dan tidak tahan lama. Jikalau perfume original, buihnya mengambil masa yang agak lama untuk hilang kerana ratio kandungan solute dan solutionnya tidak jauh berbeda (pekat).

Untuk melihat perbezaan yang ketara, sila bandingkan buih perfume RM35 dengan perfume RM250. Then you got what I mean. Selain itu, anda harus membandingkan perfume dengan perfume (EDP). Bukan perfume dengan Eau de Toilette (EDT) mahupun Body Mist. Ini kerana setiap satunya mempunyai concentration value yang berbeza.

There you go. Now go and get your mummy perfume and try this cool experiment ! Happy Eid Adha Everybody! We’re trying to be a smart consumer nowadays right? Now its the time ^_^

Friday, 26 October 2012

Salam Aidiladha

Assalamualaikum mommies n mommies to be. Selamat hari raya aidil adha..korban apa tahun ni? Pheww...setiap kali raya haji kami hanya sambut kt KL je. Nothing much can do here but still we feel the joy. Pagi2 raya kena siapkn anak then suami. Lepas tu baru diri sndiri..huhu Tahun ni xdpt g sembahyang sunat hari raya. Yela sape nk jg my ZaraDelisha yg semakin aktif tu kan..Tokma n Tok Abah Ayh Chik Ayh Su pon sume g masjid so xde org nk lyn dia haha..

Our menu today: Satay..nasi impit kuah kacang , lontong, nasi beriyani kerutuk udang ayam masak merah n udang gergasi goreng buttercreamy. Alhamdulillah..kenyang satu hari!  Seperti biasa satay la yg paling byk masuk perut kn coz its myfavrite ;p

KL lengang hari ni. We all xde mood nk kua...lepak uma je. Mommy ngantok ZD sibuk ajk main..papa da selamat wat taik mata.

Tuesday, 23 October 2012

In Love with KFC Double Down!


Danggg! I've cheated on my diet. Ni semua gara2 pengaruh rakan sebaya muahahha. Just kidding. Al kisahnya, mommy baru try KFC Zinger Double Down lastweek. Itupun tergerak sebab aku tengok gambar upload member aku berserta caption "my 9th time ate Double Down!". So pegi la mommy terkedek2 cuba beger ni. That time rasa biasa je mcm zinger tp xde roti. Sedap mmg la sedap coz i'm crazy bout chicken kan. But then again, hari ni dalam sejarah, enta mcm mana leh teringat KFC double down ni..at 3 PM. Cam pelik kot..baru lepas lunch n minum petang pon blom time lagi.

Tgh duk landing2 ats katil tu blh pulak terbayang2 double down kepsi ni. Herm..dalam pada duk update status Facebook, tetiba comment2 menjadi rancak lak with my crazy fun friend who loves KFC most especially Effa, Mimie and Cut Fa. Huiiiii we all kalo bercakap psl makanan mmg kalah a Iqram dinzly JJCM tu..kihkihkih. Perasaan nk melantak double down semakin menjadi2 tapi KEMALASAN yg tahap gaban tu membantut kan hasratku (chewah). Kenapa la KFC ni xnak wat service delivery. Sure dpt byk permintaan punye!

Namun, tepat jam 4 petang, mommy tewas! Terus sarung jeans, capai mana je t-shirt yg sempat, sarung tudung express (time tu da x pikir matching ke x mathcing kaler ngn baju), capai kunci kete, purse..then Zasss! Dah sampai kt KFC Tmn Sg. Besi..Org x ramai, great! Cepat je queue tp nk tunggu double down masak lama la plak..dekat 15minit baru dpt..phew~ Take away aje mls nk lepak sowang2 kt kepis Zara Delisha masih kt Nursery so balik mamam kt umah smbil tengok cite korea lg syok! Muahahahha!

Ok, nape mommy beriya2 sgt pasal double down (DD) ni? Well,yang specialnya mengenai KFC Double Down ni, bila makan burger, apa yang paling best sekali adalah bila gigit je DD tu, dapat rasa semua bahan dia bergaul dalam mulut .Roti...cheese...mayonis....daging....sayur....just perfect!Sedap. Mmg kena ngan cogan kata kepsi : "Sedap hingga menjilat jari". Opsss, Mr.Papa da majuk sbb balik keje tgk plastik kepsi je yg tinggal isi xde..muahahha sory la encik suami, esok dinda beli lagi DD untukmu (and untukku jua) LOL
Ok. Bai. ZD da mintak susu ;p

Monday, 22 October 2012

Sleeping Beauty n the Measels


ZD Seminggu sebelom campak menyerang: tggu papa balik keje pon sempat lg wat taik mata dlm kete ;p

Zara Delisha has always been a good sleeper since he was born. Although we started quite late in establishing a strict bedtime routine for her (I think we started roughly when she was 4 months or so), she would always sleep through the night (with the occasional once or twice night feed demands during growth spurts), then she will wake up at 6.00 am- for her early morning feed, after which she will fall right back to sleep until 8.00 am- (when Mr. Papa gets ready for work), sometimes 9.00 am.

But since ZD got measels (Demam Campak) lately, system tidur nya terganggu. Well, a bit weird la kan
pada usia genap 6 bulan, ZaraDelisha dijangkiti virus campak. Kira kategori awal juga lah, sebab mummy nya kene campak masa sekolah rendah (sudah lupa umur berapa haha). Patut la lastweek bila Zara demam, suhu badan dia sgt panas 38c rupaya virus campak menyerang. Byk rashes merah kecik2 timbul kt muka n badakSusah juga kalo parent muda mcm we all ni xde pengatahuan. We dont event know the symptom of measels. Kata org, anak demam campak jgn bagi makan ubat sbb akn menghalang campak tu nak keluar.Selagi x keluar abis akan bahayakan nyawa baby.  Adusss..mommy n papa ni mmg xtau menahu pon psl ni jenuh la duk bagi zara mkn ubat..makin panas badan dia makin kerap ubat kami bagi. Kesian.... After few days bila da bgtau famly dorang ckp itu demam campak then baru we all stop bg ubat.

Stay nearby dengan Famly ni byk faedahnya bg parent muda mcm kami ni. Serba serbi tak tau kan.
MIL byk bg petua2 yg bernas. Untuk demam campak ni, ada beberapa petua yg kita leh cuba:
1- Jangan mandikan anak guna sabun. Mandi koboy je still bersih sbb baby sentiasa wangi.
2- Jangan letak losyen atau bedak di badannya selepas mandi.Bedak yg jenis berubat tu takpe
3- Jangan bagi kena hujan (takut berparut).
4- Jangan makan kicap (ni kalau anak dah besar laa...)
5- Jangan bagi makan sebarang ubat (takut campak tu nak keluar, tapi terhalang dengan ubat, lagi bahaya kalau dia tak habis keluar)
6- Biar campak keluar habis. Cara nak cam dah habis keluar ialah bintik2 merah tu dah sampai ke kaki.
7 - Bila dah habis semua rashes campak tu, boleh lah mandikan dengan dua jenis air iaitu;  air kelapa dan kemudiannya air perahan baju papa nya. Baju yang bersih ok, bukan baju yang dipakai ms cuci kereta, ms g kerja ke, ms main futsal ke..bukan yg tu ya! Pastikan bersih.

ZD: Maintain cute wpon demam campak ;p

Today, 21/10/2012 (Ahad), Zara Delisha demam sudah kebah, ruam campak pon da semakin berkurangan.. papa nya kata dah boleh mandi kan dengan air kelapa ni..tapi dari pg ke petang hujan je manjang, papa xjadi kua bli kelapa. Ingtkan nk mandikan dia ngan baju papa, alih2 papa tertidor daa! Syok kan hujan2 ni.

Another tip nak share..baby kalu demam kalu boleh jgn bg pakai baju sbb kalu panas sgt akan menyebabkan sawan. Better kalu demam just pakaikan pampers jer than slimut dgn lampin.. pastu siram air kat kepala sntiasa untuk kuarkan haba panas.

Phew~ Ni baru cabaran kecil dlm membesarkan anak. Moga kami diberi kekuatan untuk menjadi parent yg TERBAIK  buat Zara Delisha Zaidi. Amin..~

Migraine kena Inject kaa??


I've been suffering from a migraine all day . Had to work today, hard to do everything, and it made my day absolutely excruciating. Even the smallest task seemed overwhelming.It all starts with blurred vision, it is like looking a a ceiling fan a swirling motion, headache and I am unable to focus on anything. I am sensitive to sound kind of like being in a tunnel also if the migraine gets really bad I will get numbness in my hands and in my face I have no problem with light like most people....it is over in about 30 minutes...Some time get sick to my stomach and have an aching body soreness on the right temple and pressure on one side of my head....I have started having migraines every day now for the last 4 days...anyone out there have the same kind of symptoms that i do? I do not know what triggers my migraines they just come on...One time I felt sick for three days. Rasa ngeri ditusuk dengan jarum pada sebelah kepala dan merebak ke bahagian hidung dan sekitar mata.Senakkkk gile! 

Normally, when I get a migraine the only thing to do is to go home to bed and sleep it off. Don't keep trying to keep up with others who are not sick at all and don't try to continue with all the work you have to do, just focus on getting better. For me, migraines last a least three days but if I don't go straight to bed they last longer. avoid watching tv and reading. Thats worked for me but today don't know why I'm forcing myself to keep doing office work. Oh my.. Couldn't sleep at all. So, I went to clinic last night at Sri Petaling Poliklinik Kumpulan City) at 3.30 am! The doctor gave me 1 injection and few pills. Unfortunately, i got big bruise after injection and make my arm swollen. Until today, feels like my arm paralysed  Damn..am i allergic to that medicine? Hopefully no. But the good news is, all headache and migraine are gone! Yeay!

Let me share with you some information about Migraine. From my readings, Migraine headaches and symptoms can be triggered by foods, sleep patterns, hormone imbalance, caffeine, and may produce severe throbbing migraine pain.A migraine is a severe, painful headache that is often preceded or accompanied by sensory warning signs such as flashes of light, blind spots, tingling in the arms and legs, nausea, vomiting, and increased sensitivity to light and sound. The excruciating pain that migraines bring can last for hours or even days. Migraine headaches result from a combination of blood vessel enlargement and the release of chemicals from nerve fibres that coil around these blood vessels. During the headache, an artery enlarges that is located on the outside of the skull just under the skin of the temple (temporal artery). This causes a release of chemicals that cause inflammation, pain, and further enlargement of the artery. Physical or emotional stress are identified as major causes of migraine.

Well peeps, You can read more on www.webmd.com/migraines-headaches/default.htm to gets more details info of headache and migraine.

Sunday, 21 October 2012

Kejayaan itu milik Gelombang Merah

Pheww..persoalan siapa yg mnjadi bakal juara piala malaysia sudah terjawab! Ternyata kejayaan itu milik The Red Warrior! Aura gelombang merah mmg power! Haha wpon mommy ni x minat sgt pon bola tp berbangga la TRW menang. Sangat bangga. Omo ate omo! Wpon agak gusar sikit pada mulanya ramai yg menyangka kelate akn kalah d tangan ATM tp ttp positif. Tak kurang juga ada yg meramal bhw klate jual game kt ATM kerana atas titah agung yg inginkan piala..ternyata semua itu tidak. Para pemain masih lg punyai jati diri yg kuat..bersikap professional dan semangat juang utk negeri Kelantan Darul Naim yg permai ttp tinggi.

Nor Shahrul Idlan Talaha sememangnya hero TRW kerNa jasanya yg menjaringkan 2 gol dan telah dinobatkan Man of the match. Cayalah Matyo! ^__^

Somoga tahun depan piala malaysia menjadi milik TRW sekali lagi. Amin..insyaallah..

SYABAS THE RED WARRIOR!

Saturday, 20 October 2012

Rashes attack

<p>Its been a week since a day Zara caught the fever. Yesterday got so many rashes appeared on her body..estimated about 60%...pity her..cried all day n night long..she even can't sleep..did the toilet business about 4times a day..she looks a bit thin right now loose her weight I guess.. sayu hati mommy tgk keadaan ZD mcm ni... MIL ckp ZD kena demam campak. She advised not to go to clinic nti makin teruk katanya.. biarkan rashes tu keluar smpai habis hingga ke kaki lepas tu mandi kan dgn air kelapa. Insyaallah katanya sertamerta akn hilang dan sihat. Phewww~ hope so. Risau hati si ibu memikirkn nya. ZD mnjadi seorang yg saaaaangat manja when she fall sick. Asyik nk kena dukung n pangku sepanjang masa..till today masih lg tak lalu mkn n minum susu...pstu asyik poopoo je..mommy risau tkt zara dehidrat je syg. Get well soon dear..hope tomorrow will be better..amin~

Wednesday, 17 October 2012

Roti bakar Neslo panas!

Oh..I think I'm still adicted to milo..yeah..even I've made Neslo (nescaffe + milo) for breakfast..but still milo kan..muahaha. arghh u just can't help it. Yesterday I told myself have to slowly cut down of milo intake..well mmg milo bagus utk kesihatan kan..it boost ur energy. But for somewhat reason..I have to slow down as I'm having problem with digestion lately. Coz selalunya cocoa based drinks ni ssh sikit nk hadam. Hurmmm its time get my value back..xpe herbal life F1 shake choco flavor masih ada..lagi bagus dari milo muahaha...

Errk..but today rasa mcm nk minum neslo lg la...its cloudy outside..mcm nak hujan kan..so hujan2 ni sedap gak minum neslo as minum petang.

Bila anaknda puteri demam...~

Zara Delisha demam lagi..isk isk isk..pity her..luckily mommy off today.. Actually mommy bit worry bout u ZD.. worry bout ur imunity system..worry bout u loosing your appetite recently. Susu x abis minum..cereal x nak makan. Haihhh… brough her to clinic for checkup n doc said her fever was high (38°c) got sakit tekak som more..no wonder la x lalu mkn. Hurm MIL said its bcos of hormonal changes. She's 6month old now ..bak kata org tua2-beralih bulan.That's why she offently get sick. Well mommy pon x tau sejauh mana kebenaranya. But according to doctor its because of unstable wheather.. may true. Udara kt Malaysia skg ni kotor la..jerebu lg. Kejap hujan kejap panas.. Zara' cousin, Asyraf Hadi also got fever n flu rightnow. So its fit with the fact of wheather isn't it..

Get well soon dear.. mommy miss ur  laugh n smiles..her 6month immunisation vaccine postponed for a while until fully recover. Haih...ya Allah jauhilah puteri ku dari sebarang bahaya malapetaka..amin..~

Tuesday, 16 October 2012

My Chickiboo BamBam dah 6months old!


Holla,

Oh, ZaraDelisha my lil' darling chickiddo turns 6 months today! Time sure flies doesn't it? Onother half year to complete her first year milestone. Alhamdulillah..we're proud to be Zara's parent. Berjaya membesarkan dia selama 6 bulan ni she's very good girl..jarang menyusahkan mommy n papa dia ni..Only a few weeks ago I was feeding her with her first cereal wheat honey porridge (which she loved haha). Now the lil' monster is eating almost everything! Just kidding! I tak nak introduce banyak2 sangat food kat ZD..kang obes plak muahahaha. But since last 3 days, her poopoo mcm something wrong..its very slushy..sloppy and green! Cuak la kan tetiba sangat cair. Then I stop feeding her with that cereal coz mr.Hubby said, it might be coz of the food she took..(yeap we only feed her with that cereal besides FM..so boleh jadi sebab jgak kan).



Some of you may wonder what my lil' Zara Delisha has been up to these days. Oh well, besides crawling all over the house, trying to grab everything along the way, attempting to stand on her own without holding on to anything, toys, which more often that not resulting in her tumbling down, then later screaming for attention, she is also quite busy exploring and experimenting with every little thing that she sees and touches. If she's interested in something, she will stare at it, lick it, hold on it, and when he's no longer interested, she'll just throw them away or kadang2 wat tak tauuuu je. ^_^

Her other milestones include:

Play around with her fingers than chocked herself
Pick up tiny objects using her thumb and forefinger
Say 'mam' (me) ^_^
Stand alone momentarily
Understands 'no' (but does not always obey it)
Look for any dropped and moving object
Object when we try to take something away from him
Holding on to a furniture (cruising) on bendwon
Drink from a bottle independently (when she's in the mood)
Sway her head and body back and forth, side to side when she hears music or when we sing haha so cute

Monday, 15 October 2012

Mommy & MILO..Aduhaii ketagih la pulak!

 Ketagihan terbaru saye ;p

Milo is very popular in Malaysia, where the brand name is synonymous with chocolate flavored drinks. I'm not saying I have a food addiction but the hot Milo continues to haunt me. And now, if I don't have it at least once a week, i feels like something uneasy. Hahahahah parah kan. Tambah2 bila hari hujan..sejuk2 camtu dapt hot milo..perghh feels like I'm in paradise. Is anyone else addicted to MILO? I wonder what they put in there sampai I ketagih sangat ni..huhuhu T-T.

Just so you know, Milo is one of my favourite hot drinks. Good for getting the energy up. I probably have 1-2 milos a day. I tell myself that since one cup of milo has more iron in it than steak it is *good* for me. Sometimes, I like putting a banana in a blender with ice cream, milk and heaps of milo for more variety.
When I was pregnant I was addicted to ice magic ice cream topping. Somepeople said Milo is not good for your healty. A relative of mine had warn me before when I'm pregnant that I had better watch my sugar intake coz according to her Milo is about 45-50% sugar. The addiction is probably a sugar addiction which fuels energy highs and lows. Then she ask me to try eating some fruit in place of a Milo and see if it makes
any difference. Yeah..its true but furits also got sugar..haha. I know i cannot drink so much Milo a day as it is so sweet , I will easily get diabetes . But I just can't help it la ^__^

But nothing to worry, I've consulted with doctor, my blood sugar level is at normal level. Just monitor my sugar intake, bukan saja dalam minuman tp juga makanan. I always talk to myself that " I'm getting plenty of nutrients from milo, plus the energy that my brain needs to function. Well, it much better than being addicted
to caffein kan.As long as you're getting plenty of exercise, your 8 cups should be fine. Normally, I akan ambik 2liter air putih per day untuk flush balik ^_^.

Hurm... the keyword here is, take as much sweet drinks as you want, but balanced it by drinking a lots of water..3Liter per day is the best! Jagalah kesihatan Anda. Maybe someday your kids will love it more than you do :p

Saturday, 13 October 2012

Heel Oh Heel..Why you are in Pain??? Why?


Argghhh Heel pain! Sakit tumit sangat mengganggu prestasi kerja harianku! Syuhhh go away..I dont need you.. Well have you ever get this pain after giving birth? Im referring to mommies yang pernah mengalaminya la..

Heel Pain, in a scientific term, called as PLANTAR fasciitis. In the morning, heel pain is often at its peak immediately after getting out of bed. After a long night's sleep, this pain can be almost unbearable. To achieve temporary relief from heel pain, icing the inflamed area or taking anti-inflammatory medications can help to some extent. However, these methods do not provide a significant long-term relief from these specific heel pain conditions. PLANTAR fasciitis ialah penyebab sakit pada tumit kaki yang paling kerap terjadi di kalangan orang dewasa. Kita selalu terkeliru di antara plantar fasciitis dan ‘heel spurs’. Sebenarnya plantar fasciitis merujuk kepada sindrom sakit pada tumit kaki yang terjadi akibat radang pada tisu plantar yang membentuk lengkok pada tapak kaki, manakala ‘heel spur’ merujuk kepada tulang berbentuk duri pada tulang tumit (calcaneum) di mana tisu plantar melekat. You can read more details on : http://www.hmetro.com.my/articles/Tumitkakisakit/Article/

Plantar Fasciitis, heel pain, heel spurs and arch pain can be treated with simple, non-surgical methods. The most common pain relief solutions are:
• Rest, avoid prolonged activity, such as walking, running & sports
• Ice , apply ice for only 5 mins, allowing the foot inflammation to cool down
• Weight loss
• Stretching exercises
• A low-cost orthodontic shoe insert

Sources: http://www.footminders.com/plantar-fasciitis-heel-pain-heel-spurs-orthotics-treatment.html

Some people assume that this pain is a result of the heel striking the ground I walk, but I'm not wearing high heels lak. Yang pasti,maybe sebab i'm overweight kot muahahah. Arghhh.. It is very suffer as its hurt when everytime I strike the ground. Disebabkan malas nak pergi clinic, I went through few health websites looking for information and found this useful traditional tips. So simple boleh buat kat mana2 je:
Bagaimana mengurangkan sakit tumit?
- balutkan ais dengan kain dan letak di bahagian tapak kaki atau
- bekukan air dalam botol air mineral dan untuk menuam letakkan di lantai. 
Letakkan tapak kaki di atas botol ( pijak botol) dan gerakkan kaki ke depan dan 
belakang (‘roll the bottle’) sambil menonton TV atau membaca . 

Mudahkan ? Hope this can be a little help. Kadang2 cara tradisional pon mujarab. Saya dah cuba, anda bila lagi? hehehe  ^_^..

AKU, DIA & SPAGEHTTI


Spaghetti! One of my favourites. Tak kira la bolognese or carbonara..huhuhu .Why I like it so much? Well, it's delicious, and it comes together quickly and easily enough to be a great weekday/weeknight meal choice specially untuk wife yg malas mcm I ni muahaha. Don't you love it when that happens? Since I'm in  university, my friends taught me how to cook this yummy dish..All started when my lovely friend, Elina& Mazlina (MPK) introduce me this food..They cook very well and that time the only things i know hanya MAKAN, MAKAN, MAKAN.. Pernah terdetik to start cooking but as usual la, penyakit MALAS always in there.. After graduated, found myself are cautious to start prepare my own as I'm really crazy bout it! muahahaha..(Tiada istilah takut gemok that time).. Well, its not that unhealthy food actually if u know how to cook in HEALTHY way.. Indeed, there are plenty brands of wheat pasta and spaghetti on market with more varieties. Whole Wheat Pasta is made from flour  that contains the entire grain kernel - the bran, the germ and the endosperm.. ^_^

Talking about spaghetti always make me laugh.. My hubby never like this kind of western food before. Semasa bercinta sampai la dah kawin pon memang dia tak suka makan..He didn't like a sour sauce. Whenever I go for groceries shopping , my husband thinks I'm crazy because every time (well, not every time), I come back home mesti ada beli pasta. . I think having plenty of pasta in the pantry is essential! I choose a pasta depending on what I am feeling like or what recipe I am trying out. . so that’s why I have so much variety. ;p

Somehow, my husband is driving me crazy lately. Food that he hate before become his favorite food ever. Segalanya bermula di Shazana Cafe, Singgah Sahur a.k.a our Uni course-mate small gathering - UiTMers! Few of our friends ordered Spagehti bolognese then entah macam mana aroma dia sgt menarik perhatian Mr.Hubby. He keep repeating 'what a nice smell.. so tempting..what is that..?" Sampai da balik rumah pon he keep saying same words..then tanya I, sedap sangat ke bolognese tu..boleh masak x esok, nak try?? Urm...u gotta be kidding me right? Rasa nak tergelak plak tapi bila tengok muka dia sangat serious then I said Ok will cook for you tomorrow as our breakfast menu (since bulan puasa x pernah lagi dia berbuka ngan western food)..

So, I made the pasta dish that day untuk juadah berbuka and the first question from my cheese eating husband was “Is there any mozarella cheese in there?” My response, “Urm yes. .  but not much left..still you’re going to love this!” He: Ok..(senyum simpul) Then he ask again "Masak sama x dengan Shazana Cafe hari tu?" Me: urmm..smell is same la but i dont know how it taste..should be the same as they also used same prego sauce i guess.. He: Ok.. (senyum sampai telinga). In summary, he really love it and enjoyed the dish smpai mintak I masakkan lagi for midnight supper! Oh my... ^__^



And today (not only today but from last month untill now), dia mintak masakkan spagethi bolognese..again n again. Hahahah sampai bini dia pon da naik muak nak masak..Today I made the dish as requested..tapi main
campak2 ajelah nak cepat..coz nk amik ZaraDelisha plak kan.. Start by cooking up some spaghetti noodles, draining them, and putting them in the big bowl. Then simply pour on some pasta sauce (usually use prego).. cooked with minced beef added with some black button mushroom, few slices of sausage, olive, yellow capsicum (suka use this color coz nmpk cantik haha). I love this style of cooking pasta..simple yet delicious!

Thursday, 11 October 2012

Oh Midnight cravings

Last night, when I'm lying on bed, I stared at the ceiling with the empty look but rasa resah gelisah pon ada at the same time..arghhh why its hard for me to get sleep..and suddenly wide awake because that piece of chocolate cake in the  refrigerator is calling my name.Eh x boleh jadi ni...Pandang hubby kat sebelah, nyenyak  je tido, meniarap dengan sbelah kaki terjungkit..bomb jatuh pon x sedar agaknye ;p.. and the other side, my princess Zara tido lena..meniarap sbelah kaki terjungkit atas seblah lagi kaki..dalam hati "huh, like father like daugther..tido lasak haha".. Sempat lagi mumbling sorang2. But at the same time, talked to myself, "do I really hungry?? or is it just because I'm bored as I can't sleep?? Think Shima think..Do you really need that chocolate cake right now? At this time??? You wont regret  that midnight snack will wake up with a stomachache the next morning?". 

Hurmmm..doesn't matter la..Being hungry all the time is very common..especially if you skip your diner..but I've took a plate of spaghetti for diner earlier.. Come on Shima..stop this unhealty habit~ Remember, when you eat, your pancreas starts  producing insulin, which regulates blood sugar levels by making body cells to
absorb and use glucose.Oh my..it can lead to diabetis..tak serik ke kena masa pregnant dulu.. ish ish ish... Dalam pada hati berkira2 nak grab that choc cake ke tak..kaki dah melangkah ke dapur..end up minum hot milo je then back to sleep. 

I'm sorry choc cake, will grab you another day hahaha..my diet still ok and I will not gonna screw it up! Sometimes, midnight cravings can feel impossible to ignore but if you're positive and committed about your healthy eating..sure you can avoid it~ One of my friend said, you have to learn to avoid high sugar  content foods and get busy so you don't have time think about food too much. Hurm...get busy huh? Okey, iron baju Mr.Papa untuk seminggu, do the midnight laundry, semak kan kain baju dan lipat semula and wash all the Zara's toys (sebakul!)..haaa amacam..busy tak? hahaha 

So peeps, don't fall for crazy ideas and scams by educating yourself about the chemistry behind feeling hungry.

Good Night yeah!~ ^___^

Tuesday, 9 October 2012

Cik Rara - Playgym ya, not Playgirl


Perkembangan adalah faktor penting dalam kehidupan bayi.As a parent, kita memainkan peranan penting dalam membangkitkan kebijaksanaan di dalam diri anak-anak dengan mendidiknya secara holistik. Salah satu didikan yang bagus ialah dengan menggalakkan anak BERMAIN. Bak kata iklan Fab, "biarkan anak anda bermain walaupon terkena kotoran"  ;p. Positive parenting penting untuk bayi membesar dengan baik.. We should always support our babies dengan game yang membina minda.. Since Zara Delisha suka sangat bermain...we bought her a colorfull playgym to encourage her brain development.. Ada playgym ni senang..either she can play by herself or kita pon boleh join main dgn dia.. Such a sweet moment seeing her skills being developed through games.

Play time!, here are some pictures of Zara Delisha taken about 1 week ago playing in her playgym. Alhamdulillah, she's grown up so fast, she's such a doll! Although her gums are not showing any signs of tooth/teeth sprouting, and she's nowhere near to crawling (attempt to raise bum always fails), while most of her peers are already achieving these milestones. Eventhough she still cannot sit momentarily without support, but I'm told to not worry too much coz she's doing fine.Well, before ni memang agak gusar skit hati mommy kenapa Zara lambat nk duduk tanpa sokongan coz a few of my friends, their baby dah boleh duduk dah ms umur 5 bulan. Now i know, its depends on the babies themselves.

Zara's new play gym. Mommy pon muat kot ni ;p


Mommy...come and join me :)

Syok sangat la tu guling2

At 5 months and half, Zara Delisha can already sit up straight but still with support la, crawling foward, grabing things, amuses herself by playing with hands and feet, recognises own name and can already respond to instructions. Like for example, I say, "Zara, hug mommy!" Then she'll raise her hands like hugging... so cute! sometimes we talk to her or try to get her attention but then dia sibuk nak tengok TV or busy trying to punch our cheek and pull our hairs* Dan dia sangat jaguh dlm mencubit dan mencakar..hadoiii Zara d explorer tol!

Most importantly, she's grows up normally as the growth chart for a baby girl! Everyday in tears, joy, sour, sweetor whatever, she just doing fine! Semua ibu nak kan yang terbaik untuk anak mereka kan.. So mommies..kerap la bermain dengan anak anda ye..supaya otak dan minda dia sentiasa cerdas.
You'll be amazed how quickly your baby changes in her first year of life. Trust me! ^_^

Introducing Solid Food to Zara Delisha


Talking about food and feeding unhealthy food on my previous entry, I would like to share another story about food..For every new mommy, other than looking forward to see your baby learn how to roll over, take his first steps etc, the most anticipated event for a mommy is definitely when her baby can start eating solid food! Do you agree? When you become a mum you're faced with dilemma after dilemma. Well, some of you may beknow that my lil Zara is only 5 months old right now and think its too early for her.But I have my own reason. Of course la I follow nasihat doctor..takde main taram aje kan hehe..

According to doctor, there are several signs that our babies are ready for solids. Sometime between four and six months, baby may show an interest in what's on our plate. What are the best foods to give her now as she wants more than just milk? Most paediatricians suggest that we can introduce cereals and purees when baby is between four and six months old. 

Well, some of my friends suggest to start with fruit puree or vege puree and i'm thinking to do so..but u all know la kan bila MIL bg pandangan, mcm kena ikut la plak..My bad coz i lupa nk bgtau dia i nak start with fruit puree tapi dia dah start bagi Zara makan cereal dulu..that time I dekat ofis..balik rumah aje MIL ckp da bg Zara makan cereal...hurm...then fine la as long as she's ok with that...but we have to monitor within 4 days in a row..some called it 4 days rule. After clearing the 4 days rule, found that, si Zara suka makan cereal ni licin dia bedal semangkuk..(well, 2 spoon je pon ;p)

Zara's favourite: Wheat cereal with honey

Meal time: Comot aiihh si kecik ni

Nota Kaki: *Please remember the 4 days rule mommies, in order to rule out any food allergies*

Mommy ada jugak wat servey and read through safety tips that the most common food allergies in babies and young children are to milk, eggs, peanuts and tree nuts. If you think your child is allergic to a food, see your GP and ask for a referral to an allergy clinic. It should be quite easy for you to tell if your child has an allergy. The symptoms include; nettle rash around your child's mouth, nose and eyes, mild swelling, a runny or blocked nose, itchy mouth, nausea, vomiting and diarrhoea. So far, Zara takde lagi alergic.. Alhamdulillah..keep it up dear~

Sunday, 7 October 2012

Hey Ya, stop being a Busy-Body!


Living in a society where people around you cares about your personal matters too much,its killing and you can't avoid being asked those 'busybody' questions can you? Let me share with you some of my personal experience...its about my precious Zara Delisha..which is according to them, my ZD is getting 'BIGGER'.

I just don't get it. Why would these people say these things? I'm sure they didn't say it purposely to hurt my feelings right? Even if they're just kidding, I don't think it's funny. Hello, nobody's laughing! Sometimes I wonder, why on earth would you tell a person that her or his child is fat? Don't you think I noticed that my baby is fat? I look at her in every single day. Fat does not a good term for Baby..she just being HEALTHY ok. I prefer call it as Bambam or Tembam or 'Chubby'  so it wouldn't sound like nasty word. Don't you think I tried to keep her weight balance? Hey, I'm not sitting on the bed simply feed my baby with unhealthy food all day.

Hello, even she is a Michelin baby, but she's healthy and she's achieving her milestones accordingly. And did you think that I let my daughter over ate? Geezeeee. You've got to be kidding me. Of course I fed her followed the doctor's advises! Not with unhealthy fattening food of course. Cos I don't want her to get diabetes or high blood pressure when she grows older. I don't want her to become overweight when she's an adult. I want to teach her healthy eating habits. You gotta start 'em young, right? Plus, isn't it normal for babies who have started crawling and climbing and learning to walk to lose bits of fat as they become more mobile? She's at least 7.7 kg at 5 months and half and the doctor's happy with her growth chart.So what's your problem?

Now, I don't give a damn..syuhhh go away you busy body people..look at your kids first before saying bad of other peoples. I'm even not saying a word bout your son lazying napping on the couch watching TV all day long while eating a big pack of potato chips! Grrrrr

"Am I look fat??? Shame on you, I'm just a baby... FAT is only for adults ;p "


"Well, call me Michelin, i dont mind coz i know i'm a cute girl"

I know that I've took a really good care bout my daughter. Full stop~

Insomnia Me


Pheww~ I've been having troubles sleeping lately. I get so exhausted from all the office-work, housework, babysitting and housekeeping untill the cooking matters sampai kan kena mintak tolong en Somi cook for dinner... and Zara Delisha, at the end of the day I just look forward to her bedtime but when she goes to sleep, my eyes won't shut! Which explains why I am writing this post at 5.30 am! Arghhhh..Why why why??? What happened to me??? Does this means I have to resort to sleeping pills? Oh no.....ishkishkishk


Wednesday, 3 October 2012

Flu management

Flu n fever attacked our tiny family recently..today mommy lak kena flu.. Zara seems like recovered from flu but not fully i think coz still running nose sometimes especially at night. Now mommy punye turn..ape leh buat flu kn senang berjangkit..papa pon da ada flu symptom tu..adeh. I've took panadol soluble last night n took it again in da morning..cam menyampah jw nk mskan lg after lunch..coz looks like no effect taking over..hurm mr tubby da bising suh pegi klinik..n i'm thinking to do so actually but then again penyakit lain plak menyerang iaitu MALAS.muahaha ...

Well today's entry  is about flu management..actually lepas kawen ni tahu ada petua ni..itu pon from my hubby. From the begining my hubby is really good in parenting coz he got lots of experience dealing with babies n kids..ops he's not anyone' s father when i mary him ok haha but he used to take care of his nephew n niece.n also act as Babysitter for his own younger brother. well..last week when zara started to cry coz of flu..cough n running nose..meragam la hidung tersumbat tak boleh tido..pity her n as usual i gave her flu medicine..it works for few hours but she' wake me up in the middle of night 'telling' us she's still not ok..then mr.tubby straight away go to kitchen and back with something on his hand. then i asked, what is this? nampak mcm kunyit aje kuning sangat..n what u gonna do with that? Dengan selamba je dia terus sapu dekat hidung zara..around 5 minutes zara back to sleep..her breath totally ok..tido lena siap dengkur kecil lg..then my hubby said sometimes petua tradisional pon membantu..rupanya kunyit hidup blh meredakan hidung tersumbat..ambik sedikit kunyit hidup tumbuk dan campur dgn sedikit baby oil..lau xde pakai minyak masak pon xpe..org dewasa pon boleh cuba..hurmm dah dpt 1 knowledge kan..haha thanks to my skiny tubby ;p

Sunday, 30 September 2012

Wonderful Motherhood~


Holla~

Never actually imagined that motherhood is actually fun!! Although I have to say there are times that I felt like running away from all the crying etc.. but I have to say that I am contented.. Having this little girl definitely a dream come true.. ^_^

Being a mommy to a baby is definitely more challenging. They just walk around like Energizer Bunny and try to grab everything they can. MasyaAllah.. and Zara Delisha is one of them too. I’m not complaining. I’m very happy she’s healthy and active but I’m just worried about her safety. Last night, when we were out of the house, she tripped herself on a matt and accidentally bang her forehead on to the floor. My heart skipped   2 beats. She cried and I immediately checked her face making sure there was no benjol or lebam. Syukur alhamdulillah, its nothing there. Lasak betol la..She cried bout 2-3 minutes only.

As a mother, it's such a panic moment la kan...After 5 minutes, she back to normal and she's playful and cheerful as ever hahahah and thats my Zara. People says, its normal for babies to having this kinda thing as its part of their learning development. Sekali dah tersembam dia akan belajar to avoid it..yeah its true coz they will find the solution to avoid it. Same case like a couple days ago, when she's playing by herself at her TokAbah's home, she bang her chest on the small cushion while attemption to reach tv remote control. Even that cushion x keras tapi senak la jugakkan sebab tersembam agak kuat..and you what, she move backward and turn to other way (untuk elak dari cushion). TokAbah teased her by put another cushion to block her way, but again she move the other way to avoid it and finally berjaya capai remote tv tu..hahaha. Big laugh from TokAbah..See...how brilliant she is..mommy proud of you sayang!

Zara play around with her diapers pack..Kena hempap pon steady hehehe

Here are some fascinating facts about brain development in children that I found on the internet. 85% of a child’s brain development takes place by the age of 5. Most brain cells are formed before birth, but most of the cell connections are made during infancy and early childhood By the age of 2, toddlers’ brains are as active as those of adults. By the age of 3, a toddler’s brain is two and a half times MORE active than an adult’s brain... whoa!

Children learn more in their first 3 years than adults do in a decade. The brain is like “super sponge” at this age, absorbing new information more easily than at other times. It’s the fastest rate of brain development across the entire human life span! What we do to our children from their birth to the age of 3 will affect the way your children learn, think and behave forever. MasyaAllah. Amazing, isn’t it? An eye-opener! It just shows how important good parenting is to a child’s brain development, as well as her personality and behavior.  Makes me feel more excited to make the most of my children’s early years before it’s too late (and makes me feel bad for being mad at them when they were naughty ).

Aaaaaahhh, the joy of motherhood... love you Zara Delisha! You make our life so much more worth living for. Thank you very much!

Have a nice day mommies!!!

Saturday, 29 September 2012

A LETTER TO MY PRINCESS


Dear my princess Zara Delisha,

When you grown up..someday..please remember what I'm always remind you..be good, be nice, be strong and live happily.

My darling, I wish I could make you understand from now on, that you don't have to be a someone that very popular like be an actress, or win the Malaysian Idol,or earn a 5 figure income, or become a doctor, lecturer, engineer, or lawyer, to make me proud. Just be kind, be generous, observe your 5 times daily prayers, do good deeds, respect your elders, and always always seek Allah for guidance in everything that you do, and obey what mommy and papa says, obey what tokma and tok abah says..that is enough to make me happy..Really.

All I'm asking is that, hopefully Zara Delisha will grow up to be a good Muslimah, and if she's a good Muslimah, then I shouldn't be worried about everything else. Kuat kan Iman mu sayang dalam apa jua keadaan~Amin..ya rabbal alamin...

You know, a couple of days back, when we were having our usual conversation before I put you to bed after you fall down on the floor from mommy's bed, then you suddenly held my cheeks in between your two
tiny cutest lil' palms ever, pulled me close towards you with your shinning eyes and then you planted a sloppy kiss on my forehead!(in other words, dia jilat mommy punya muka) Oh how I brimmed with tears of joy!You make me felt so guilty..how careless am I. I'm sorry dear. From your sloppy kiss on my forehead,at such a tender age you have figured out on your own way to tell mommy you love me. I am so proud of you baby! And yes, I love you too!Forever and ever! You make my heart melt...~

Just remember my dear, in 20 to 30 years to come, if you do become somebody important in life, don't you ever forget your ASAL USUL.. your beloved home town and the two most important PEOPLE in your life, me and your papa. Cos you know without us, you wouldn't be where you will be. Promise ok?

Hope, Allah swt will be give us strength to carry our responsible as Zara's parent.Insha'allah..

What a emotional moment! hahaha~ ^_^


With Love,
Your Mommy and Papa

DOA IBU UNTUK ANAK


Bismillahirrohmanirrahim...

Ya Ghaffar, Ya Rahim
Kau letakkan di rahim kami anak-anak ini
Kau amanatkan diti mereka pada lindungan kasih sayang kami
Kau percayakan jiwa mereka dengan dakapan cinta kami
Kau besarkan badan mereka dengan aliran susu kami.

Tuhan kami, kami telah sia-siakan kepercayaan-Mu
kesibukan telah menyebabkan kami melupakan amanat-Mu
hawa nafsu telah menyeret kami untuk menelantarkan buah hati kami
tidak sempat kami gerakkan bibir-bibir mereka untuk berzikir kepada-Mu
tidak sempat kami tuntun mereka untuk membesarkan asma-Mu
tidak sempat kami tanamkan dalam hati mereka kecintaan kepada Nabi-Mu

Kami berlumba mengejar status dan kebanggaan
meninggalkan anak-anak kami dalam kekosongan dan kesepian
Kami memoles wajah-wajah kami dengan kepalsuan
membiarkan anak-anak kami meronta dalam kebisuan
Kami terlena memburu kesenangan
sehingga tak kami dengar lagi mereka menangis manja
sambil memandang kami dengan pandangan cinta
seperti dulu, ketika mereka mengeringkan air mata mereka
dalam kehangatan dada-dada kami

Dosa-dosa kami telah membuat anak-anak kami
menjadi pemberang, pembangkang, dan penentang-Mu
Dosa-dosa kami telah membuat hati mereka
keras, kasar, kejam, dan tidak tahu berterima kasih
Sebelum Engkau ampuni mereka,
Ya Allah  ampunilah lebih dahulu dosa-dosa kami

Ya Allah, berilah kami peluang untuk mendekap tubuh mereka
dengan dekapan kasih sayang kami
berilah kami waktu untuk melantunkan pada telinga mereka
ayat-ayat Al Quran dan Sunnah Nabi-Mu

Berilah kami kesempatan untuk sering menghadap-Mu
dan memohon kepada-Mu seusai salat kami
untuk keselamatan, kesejahteraan, dan kebahagiaan anak-anak kami

Bangunkan kami di tengah malam untuk merintih kepada-Mu
mengadukan derita dan petaka yang menimpa anak-anak negeri ini.
Izinkan kami membasahi tempat sujud kami
dengan air mata penyesalan akan kelalaian kami
by: Abu Zur'ah

Friday, 28 September 2012

1 Bad Day in Motherhood

Ahhh... not a good week this week, I've been slacking in everything, from house chores to cooking, heck even blogging seems like a huge burden to me these days..and last night was the scary night i ever had in the first 5 months motherhood. Cik Rara jatuh dari katil while mommy doing her toilet business! She still sleeping

that time..tapi xtau lau bila ms dia sedar..mommy amik masa 1minit aje pon kt toilet tu tetiba bunyi benda jatuh then Zara meraung..huihhh cuak gila! Mcm nak luruh jantung tgk2 baby kite terlentang ats lantai..terus mommy peluk kuat2..agaknya dia lbh terkejut dari sakit kot..tp risau gak..terus belek kot ada lebam ke luka ke ape ... phewwwwwwwwwww~  Tgh dok cuak sempat lg call Papa kt opis..kena mrh lg ade..sbb cuai..yesss i admit it! Mommy cuai..seriously felt like a bad mom..bad bad bad one..looser..

So mommies, do not leave your kids (apatah lagi babies) alone even for 10sec...kalo jenis yg lasak mcm Zara ni, kena tidurkan dia kt bwh..at least kalo dia merayap xdela terjatuh..cuma langgar benda jela..satu hal jugak cikRara ni kalo letak bawah suka merayap kt bwh meja tv pastu tertido kt situ haha sabo jela...

Herm...hope this kindda thing wont happen again.. must be more extra cautios la pasni~ Everything for my precious one~ I'm sorry syg..mommy love you..~

Sunday, 23 September 2012

Subhanallah..Aku mencintainya


Bismillah....Salam semua,

Zara sudah 5 months! Subhanallah..time flies so fast...mommy sangat bangga dapat besarkan Zara sehingga da 5 bulan ni..alhamdulillah syukur...Zara good girl pandai cerdik dan sangat pandai bawa diri..dia xmanja mcm setengah baby girl tu.. Main pon sorang2...cuma time demam je ngada2 skit haha..

My little angel skarang dah start heret badan sejak dia boleh meniarap ni..tp backward la pulak hahaha kelaka tgk gelagat baby ni..Tapi mmg mcm tu la baby..dorang akan start dgn backward dulu, baru foward, then start to crawl..Skg pon si cinonet tu da blaja angkat bontot and lutut..nk blajar merangkak la tu..alhamdulillah..ramai org cakap Zara nye perkembangan sangat cepat..and yes, dia mmg cepat belajar..:)

Betul la kata orang..anak ni pengikat kasih. Bila ada anak, keharmonian rumah tangga makin dirasai..buktinya...? hahahha sepanjang ada zara 5 bulan ni, da 5 bulan jugak la mommy ngan Papa da tak bergaduh! mmg nice je all da time..best tak muahahah! Alhamdulillah..syukur padaMu Ya Allah.. Ok my little angel, get ready to get your 5 months Vaccination tomorrow ye Sayang!

Muuaaaahaaahaaah  ~  ^_^

"Subhanallah..aku mencintainya..Subhanallah aku menyayanginya..."

Back On Track


Bismillah....

Hermmm da lama x update blog..maklum le since raya haritu busy je manjang..
Da abis musim raye ni baru la leh rileks skit..tp xleh rileks sgt..biasalah mommy
baru start bisness kecil-kecilan..masih merangkak lg..partime je ni..untuk suka2 ahaks!

Da abis bulan syawal ni..berat naik mendadak! Risau la plak..mana x nye ape jua mknan
depan mata ku tibai jua. hahaha.. SO ape lagi, mommy start pakai balik Premium Beautiful Corset
tu nak maintan berat n reshape~ alhmdullillah...thank you my saver~ ^_^

Pendek kata bila da abis bulan syawal ni..kerja berlambak n badan mula lemau2 da.. a.k.a MALAS!
Muahahaha...tekanan kerja xyah cite, tekanan dari si kecik pon leh tahan gak..
Dah seminggu my princess demam..batuk2..cian dia...sayu je mommy tgk..Alhamdulillah
hari Zara dah sihat..semalam cikgu kt taska cakap Zara da seronok main..minum susu
pon da selera..haa mcm tu la ank mommy... :))

Baru mommy tau betapa challenging nya jadi new Parents ni...bila ank sakit, kita
pon turut rasa sakit tau...dia nangis, kita nangis..hurm biasa la baby bila demam
manja dia lebih sikit..sik nak mintak dukung je..tmbah2 baby girl kan..
HAih...tp xpe..kasihnya Ibu membawa ke Syurga kan..muahahah ~

^_^

Tuesday, 21 August 2012

Syawal 2012

Salam Syawal...

Alhamdulillah...nikmat berhari raya masih terasa wpon dihari ke 3 syawal ni..Tahun ni adalah raya yg paling BEST coz dgn ada nya se kecil mooolat montel2 saye...bahagianya..raya meriah sebab anak2 je...hahaha

Raya pertama n kedua mmg x sempat langsung nk jenguk2 alam maya ni..usahkan Blog, Handphone pon ntah ku campak ke mana hahaha...

Pape pon, salam aidilfitri dr kami sekeluarga... Utk kenang-kenangan ZaraDelisha bila besar nnti...pesanan penaja, mommy n papa sayangggg Zara! muaah~


Saturday, 11 August 2012

RUMAH MANIS RUMAH

Alhamdulillah....sepanjang bulan ramadhan ni berbuka umah mertua je..harini berkesempatan untuk masak n berbuka kt rumah sendiri dengan encik husband n my moolat! Simple2 je masak...janji air tangan kita sendiri yg hidangkan mknan untuk suami..lebih afdhal kan ^_^

Today mummy masak simple je...Blackpepper meatball, telur goreng sambal, tomyam sayur campur & fruit jelly tuk dessert.. tetiba en.suami baik hati lak nk buat kan murtabak....alahaiiii...ni yg rasa nk puji suami sendiri ni hahahha...

Tak lupa juge hot chocolate for me n white coffe for him ^_^


Orang kata, bersederhana dibulan ramadhan ni banyak kebaikannya..alhamdulillah rezeki dr allah...
Ekceli, mummy ni xdela pndai sgt masak...tp demi nak membesarkan perut en suami harus la mummy usaha lg masak sedap2 memandangkan badan dia x berisi2 pon...kalo sesapa ade resepi menarik or tips macam mana nk mengGEMUKkan suami KURUS..feel free to share ye..sharing is caring katanyeee :)

Friday, 10 August 2012

Sahur ke TakNak Sahur

Pejam celik pejam celik lagi 9 hari Ramadhan akn meninggalkan kita..sayu plak hati ni...rasa belum cukup lagi beramal masa bulan mulia ni... Ya allah..sekejap je masa berlalu...

Well bila da nak hujung2 puasa ni mula la mommy malas nk bangun Sahur..hehehe....tp shake tetap rajin! Even malas nak bangun panaskan lauk yg sedia ada, tp tetap bangun shake - sahur - then p sambung tdolau rajin, stay back tunggu solat subuh..lau x berapo nak rajin tido dulu bangun kemudian sbb cik Zara sure x kasi can punye huhuhu..

Ehh ehhh dun get me wrong tau..mommy bukan nak riak or menunjuk2 ke hape..tp berbesar hati nk share khasiat Shake F1 dr Herbal Life ni.buat kita rasa kenyang n bertenaga sepanjang puasa..tambah2 mommy shake choc flavor tu sekali ngan kurma pastu campur oreo skit..lazattttttttt x terkata hehehehe!



burpppp...alhamdulillah...xpyh nak tunggu hadam dulu (mcm nasi) da boleh trus tido.bangun balik tuk solat subuh nnti sambil prepare barang2 si montel nak g Taska nye ^_^....ZZZzzzzzzzzzzz

Thursday, 2 August 2012

Zara @ 'School'

Holla!

Semalam 1st August 2012, Zara 1st day kat Taska...alhmdulillah x meragam...nmpk suka je main2 kt sana..
Tp mommy lak x keruan..sik rindu2 je..so sudahnya seharian mommy teman lil Zara kt Taska..hhahhaa..


Today da 2nd day..she still doing great so far...serious mommy yg x tahan sik rindu je.adoiiii la. Nasib baik Taska tu Ground Floor Apartment kami je..ahaks! alahaiiii si montel ni...pandai bawak diri...mommy love u syg..keep it up!

Sunday, 29 July 2012

Solat dengan Bayi

Salam ramadhan...

Alhmdulillah masih diberi kesempatan untuk melakukan ibadah puasa oleh-NYA..mommy2 kt luar sana sihat ke..baby ok ke? Bestnya kalo masih breastfeed...syg la cikZara xmo nenen mom's milk...Untung la pd mommy2 yg blh breast feeding...tambah2 bulan puasa ni..besar rahmatnya...mkn kurma byk2 ok..sbb kurma ni salah satu milk booster for BF..

Takde rezeki cikZara nk fully feed with mom's milk...terkilan gak kalo la boleh di undurkan masa...mommy cuba kat DF zara masa dlm wad lg..tp Allah lebih mengetahui..bkn xde susu..cuma susu Lambat kuar..by the time susu da kua byk Zara plak xnak..sbb tekak da selesa dgn formula milk...kalo dipaksa bg nenen mommy..muntah2 lak dia..kesian..xpela...xde rezeki Zara, hope ada rezeki adik2 Zara lepas ni nak BF..amin..

Btw, mommy baru dpt tahu yg kita boleh Solat dgn bayi. Ada la baca kt Ensiklopedia solat (yg mommy beli pakai Voucher Buku 1 Malaysia) alhmdulillah...dlm tu ada mention..kita dibolehkan solat dgn bayi jika tiada org nk jaga baby kita..means kalo kita sorang2 kt umah, nk solat xboleh coz baby asyik nak dipangku or didukung...dgn syarat bayi tu berada dlm keadaan bersih. Mengikut kata Ustaz Azhar Idrus, "tidak disuruh dukung bayi dalam solat, tetapi jika terpaksa maka diHARUSKAN dgn tidak melakukan pergerakan 3 kali berturut2 dan disyaratkan bayi tidak ada najis pada badan dan pakainya.." 



So. ingat tau, 'tidak boleh melakukan pergerakan 3kali berturut2' tidak sama maksudnya dgn melakukan pergerakan 3kali dlm solat..Kan kalo ikut Mazhab Syafie, kita dibolehkan melakukan pergerakan x lebih dr 3x berturut2 dalam SATU MASA...

Kiranya ni kalo dlm keadaan darurat la...sebaiknya minta la sesiapa jagakan bayi kita sekejap kalo ada org....hope ini info leh jadi panduan untuk kita semua..terutama untuk para ibu dan ayah :)